Beknopte aanwijzingen voor gebruik in het DLZ

Aanvragen SEH-echo

Het aanvragen gebeurt nu op de gebruikelijke wijze via het “probe icoontje”boven in het scherm

Voor EFAST bij trauma “EFAST” kiezen voor alle andere SEH-echo’s “Echo” kiezen.

Je kan ook met de barcode lezer de barcode van het armbandje van de patient scannen . Dan kan je zonder aanvraag werken . Dit werkt in mijn ervaring niet altijd , afhankelijk van waar je op de SEH staat heb je wel of geen verbinding met de WIFI.

 

Maken van de echo

Als je de echo hebt aangevraagd en ingelogd hebt onder je eigen naam( als het goed is staat iedereen in de lijst, zo niet laat mij weten of voeg je zelf toe) dan kan je via de worklist de patient vinden en de echo starten.

Als er geen tijd is voor een aanvraag dan kan je via auto-ID een echo starten en later door de naam van de patient met patientnummer in de te voeren. Er volgt een update waarbij we de auto-id kunnen koppelen aan de patientgegevens op de worklist

 

Verslaglegging

De verslaglegging kan via

 1. “comments”
  1. hierbij typ je het verslag in 1 van de gemaakte echobeelden.
  2. In de comments zijn een aantal snelteksten voorgeprogrammeerd. Deze kan je selecteren door de abdominale probe met de “abdomen seh” preset te kiezen . Links verschijnt bij het aanklikken van de comments een lijst met teksten die je kan aanklikken . Deze verschijnen dan bij wijze van verslag in beeld . De beelden met de tekst moeten als plaatje worden opgeslagen en werken zo als verslag.
 2. “findings”
  1. klik 1 van de  voorgeprogrammeerde“ findings” aan . die verschijnen dan in 1 van de echobeelden
  2. De beelden met de tekst van de findings moeten als plaatje worden opgeslagen en werken zo als verslag.
 3. “tools”
  1. Voor oa SHOCK en EFAST zijn “ tools” waarbij je kan aanklikken welke pathologie er op welke plek al dan niet aanwezig is. (zie brochure). Sla het beeld met de tools en hun uitslag op als plaatje, dat wordt dan automatisch het verslag.

Vooralsnog naast deze verslaglegging in het apparaat ook een verslag in HIX maken.

In HIX benoemen dat het om een SEH-echo gaat dus bv “SEH-echo Rietveld : geen verwijde aorta diameter “” . Voor de meest voorkomende verslaglegging heb ik snelteksten gemaakt. Je kunt die van mij gebruiken of er zelf een paar maken. Scheelt weer typewerk.

Als het ICT technisch mogelijk wordt kun je een verslag in HIX maken wat dus gekoppeld is aan de beelden zodat je maar 1 keer een verslag hoeft te typen… maar de ICT raderen draaien sinds overgang naar Standard content zoals jullie weten langzaam.

 

Beelden inzien

De beelden zijn dan terug te vinden in Synapse en in HIX onder functieonderzoeken.

Alternatief is om een ander eerder gemaakt rontgenonderzoek te kiezen en PACS overzicht te openen, het SEH echoonderzoek heet daar ‘echo’ en kan ingezien worden.

 

Na gebruik

Maak het apparaat goed schoon.

Stop de stekker terug in het stopcontact en zet deze weer terug op kamer 7 (GE Venue) of kamer 2 (Philips InnoSight)